+ A | - a | Нулиране
За нас

Община Завет
  Една от малките, но много живописни и красиви общини в България, е Завет. Тя е част от Разградска област и граничи с общините Разград, Кубрат, Исперих и Тутракан. Носи името на град Завет, който представлява старо българско селище с дълбоки традиции и история, запазило и до днес старинното си име. Общината се намира в западната част на Дунавската хълмиста равнина, Лудогорие. В пределите и влизат седем населени места- град Завет и селата Иван Шишманово, Прелез, Острово, Брестовене, Сушево и Веселец. Релефът в района е предимно равнинен, а климатът е умерено-континентален, което осигурява идеални условия за приятна почивка и разходка сред природата.
 
  Транспортната мрежа в района на общината е поддържана и между населените места има шосейна връзка. Ако решите да посетите общината, може да го направите със собствен транспорт или да използвате редовните автобусни линии, които свързват Завет с Варна, София, Русе, Разград, Добрич и Силистра. За удобството на жителите на района и посетителите има редовни междуселищни и междуобщински автобуси.

 Община Завет се развива активно и в спорта. Разполага с клуб по борба в село Острово и футболен клуб „Вихър Завет“,  в който се подготвят млади надежди за българския спорт. На територията на Завет действат и четири неправителствени организации, които работят с младите хора, хората в неравностойно положение и защитават техните права и  интереси.

В района на общината има няколко интересни забележителности, които привличат туристи и посетители целогодишно. Една от тях е Ловно стопанство „Воден“, което е любимо място на ловците, които идват от всички краища на България  и чужбина. Други места, които си заслужава да бъдат посетени са Крепоста „Калето“, Галерия и информационен център в град Завет и Църквата „Света Петка“, Градският парк и Читалище „Саморазвитие“. От интерес за гостите на общината  могат да бъдат паметниците на Иван Кръстев, Митьо Цвятков  и един, посветен на загиналите войни.

Ловно стопанство „Воден“

 Една от най-впечатляващите и посещавани забележителности на територията на община Завет е прекрасното ловно стопанство „Воден“. То е създадено като едродивечево стопанство преди повече от 50 години - през 1964 година. От тогава до днес стопанството е сред  най-предпочитаните и посещавани от ловци от България и чужбина. Простира се на забележителните 14 469 хектара и на територията му се срещат сърни, диви свине, благородни елени, лопатари, муфлони и много други. Тук може да се види един от най-големите бозайници в цяла Европа- зубърът, който освен „Воден“ обитава и Беловежката гора на границата на Полша и Белорусия. С пренасянето на зубрите на територията на ловния парк е поставено началото на националния горски зоопарк. Освен едрия дивеч могат да се видят много фазани и различни дребни бозайници. В рамките на ловното стопанство може да бъде открит един много нехарактерен за нашите географски ширини вид - черният щъркел. Преди време в парка са ловувани  много зайци  и са изнасяни за големи европейски държави. Друг любопитен момент от миналото е че на територията на Воденската гора е бил отглеждан делиормански кон, който е бил известен отвъд границите на страната. Тази порода е била сред най-уважаваните и търсени на Балканите. В наши дни Воденската гора е защитена местност и е със статут на резерват. Ловно стопанство Воден се намира след гората. До него се стига по хубав асфалтов път, обграден от зеленина. Широколистните дървета отстъпват място на боровите насаждения и във въздуха се усеща аромат на смола. Зад дърветата се виждат четири ловни дома, които някога са били ловни резиденции към правителството. По време на лов са се решавали важни държавни дела и въпроси. Любопитен факт е че през 80-те години на миналия век министър-председателят на Германия Франц Йозеф Щраус пристига в страната със своя син.  Като страстен ловец, Тодор Живков го води в ловното стопанство. Франц Йозеф Щраус много искал да прибави към своите трофеи благороден елен. В този момент периодът не бил идеален, защото елените се криели дълбоко в гората, но Живков направил необходимото, за да може високопоставеният му гост да остане доволен. Щраус отстрелял благороден елен и на вечерята вдигнал специална наздравица в чест на Тодор Живков.

 Днес стопанството има два ловни участъка, като основният дивеч е благородният елен. През годините то печели много международни и национални отличия на различни изложения. „Воден“ два пъти става рекордьор на трофей от ловен елен в световен мащаб. Именно в ловното стопанство са добити и националните ни рекорди от зубър, елен-лопатар и муфлон.

 Днес Воден се е превърнал в един от символите на Община Завет и очарова своите посетители със забележителната си природа, историческите си места и смайващата си красота.

 Крепостта „Буюк кале“

 Друга интересна забележителност, привлекателна за туристите, е крепостта „Буюк кале“. Тя се намира само на няколко километра от град Завет  и представлява древна тракийска крепост, която се е използвала и през Средновековието. Разположена е на единствената издатина в района, която е естествено укрепена от два потока. Има сложен и интересен план на строеж. Първо е построена североизточната част, която е с по-големи размери. Тя се намира на източния бряг, който е много стръмен и предлага естествена защита от нападения. Край югозападната стена е направен ров, който допълнително укрепва защитата и затруднява превземането на калето. При разкопки в района на крепостта са открити останки от две защитни кули на северозападната стена. Входът някога е бил на напречната стена и е водил до извора край реката. На по-късен етап са добавени нови стени и кули с допълнителен ров. Така „Буюк кале“ е заемала 80 декара площ. Стените не са в прекрасно състояние, но си личи добрата спойка на ломения камък и глината. В района са намерени много останки от старобългарска керамика, датирана от периода IX-XI век, както и находки от периода на траките от IV-I в.пр.н.е.

 Църквата „Света Петка“

 Друга гордост на  Община Завет е църквата „Света Петка“. Основите са положени преди повече от век ,през 1911 година. Хората от Завет са ентусиазирани да направят християнски храм и планират е мащабен строеж. За съжаление, средствата са крайно недостатъчни. Строежът на църквата отнема доста време и много хора се включват с лични средства, за да може да бъде довършена и изрисувана. Окончателно храмът е завършен през 1915 година и следващите седем години са се събирали икони за иконостаса. Те отново са поръчани и платени със средства от местните хора, които отделят от малкото, което имат за своята вяра. Красивата църква „Света Петка“ се намира в центъра на град Завет и всеки е добре дошъл да запали свещ и да се помоли за здраве.

 Община Завет и изключително красива и предлага идеални условия за развиване на туризъм. Природните и антропогенни забележителности в района са уникални и си заслужава да бъдат посетени. В общината  могат да се намерят вили и малки семейни хотели за настаняване, а в местните ресторанти има разнообразие от вкусни и автентични ястия. Навсякъде ще ви посрещнат мили и приветливи хора, които са запазили традициите в себе си.Съдържание
Пресцентър

Културен календар

Обяви по инвестиционни предложения

Услуги
Административни услуги
Електронни услуги

Местни данъци и такси

Профил на купувача
Конкурси, Търгове, Концесии


Бюджет
Проектобюджет
Бюджет
Отчети
Финансови отчети
Касови отчети
 
Месечни отчетиАнтикорупция
Сигнали по ЗЗЛПСПОИН
Връзки
new1.gifodp-logo.png oopak.jpg logo-oprd.gif4_ESF_bg.jpgleaderlogo.jpg strategy1.PNG